The Starlite Campbell Band – The Language Of Curiosity

Supertone Records

Starlite Campbell Cover

Corona heeft ook zo zijn voordelen. Oei, daar zal niet iedereen het mee eens zijn en dat is zeer begrijpelijk, daarom enige uitleg voordat ik een ‘persona non grata’ op internet wordt.
Doordat er tijdens de lockdown geen concerten meer konden doorgaan waren we getuige van de geboorte van vele, vele live-streams. Hierdoor maakte je kennis met artiesten/bands waarvan je nog nooit gehoord had, maar die wel een enorm goede indruk achter lieten, want er is meer, veel meer dan het aantal geluksvogels die de hitparade mogen bevolken.
Zo was ik erg onder de indruk van Suzy Starlite en Simon Campbell tijdens de derde editie van het Lockdown Music Festival. Behalve dat het goed gebrilde echtpaar tijdens de pandemie actief is in live-streams hebben zij de toegeworpen vrije tijd goed benut met het schrijven van nieuwe songs. Daarvan zijn er 10 stuks verschenen op hun nieuwe album “The Language Of Curiosity”.
Als oudere jongere wist deze cd me meteen te boeien en kijk ik nu al uit naar “The Language Of Curiosity II”. Het duo is beïnvloed door de ‘oude’ Britse rock en blues en dat past wel bij mijn bloedgroep. Suzy-zang/bas, Simon-zang/gitaren en bandleden: Steve Gibson-drums/percussie, Jonny Henderson-keyboards, Gabriele Del Vecchio-extra keyboard en Maria Saalfeld Reis-percussie nemen ons mee op een reis door ‘memory lane’ want – hoewel de tracks allen uit de pennen van Simon en Suzy vloeiden en hagelnieuw zijn – hoor je akkoorden, rifs of melodie lijnen die meteen een belletje doen rinkelen. Als je goed luistert komen er een 20 tal namen van bands bovendrijven waaronder die van The Sandy Coast, The Rolling Stones en The Kinks. Niet alleen luistert dit album lekker weg, maar je zou het ook voor een Popquiz kunnen gebruiken door de andere namen te raden. Dit is absoluut niet negatief bedoeld, integendeel!
Het album houd van begin tot eind de aandacht vast en dat is niet alleen om dat de songs verdomd goed in elkaar zitten, maar ook door de variatie aan muziekstijlen. In willekeurige volgorde hoor je met het heerlijk uptempo groovende The Language Of Curiosity en de door Suzy gezongen tracks It An’t Right en Ride On Cowboy popmuziek, pittige rock op Gaslight en Stone Cold Grazy, rock met een twist op Said So en een meeslepende slowblues op Lay It Out On Me. Op Distand Land meen ik hier en daar op Southern rock gelijkende geluiden te herkennen, maar op het door Simon gezongen Bad Sign durf ik geen stempel te plakken, daarvoor hoor ik teveel invloeden door elkaar zoals het vocale intermezzo van Suzy. Deze track is tevens een sterk voorbeeld hoe deze band de muziek uit – oneerbiedig gezegd – vervlogen tijden nieuw leven inblaast en het hedendaags laat klinken. Ook een ballad mag niet ontbreken en het prachtig uitgewerkte Take Time To Grow Old voldoet mede door de messcherpe gitaarsolo aan alle verwachtingen!
The Language Of Curiosity” is een meer dan geslaagd album dat zeker 2 en misschien wel 3 generaties blij zal maken!
© Harm Lutke

starlite campbell