• 001
  • 002
  • 004
  • 005
  • 006
  • 007
  • 003
  • 008

Top AOR / Melodic Rock met FM in de Oefenbunker!

001 FM kop

 Op donderdag 12.05.2022 was de Oefenbunker in Landgraaf ‘the place to be’ voor de liefhebbers van Adult Oriented Rock / Melodic Rock, want daar gaf de Britse formatie FM een meer dan gedenkwaardig concert.


001FMSupport act Edge of Forever had de eer om het publiek op te warmen en doet dat vol overgave. De Italiaanse band rond zanger/keyboardspeler/songwriter/producer Alessandro Del Vecchio trakteert de bezoekers op een smaakvolle cocktail van AOR en melodieuze metal. Alessandro en zijn kompanen Aldo Lonobile (gitaren), Nik Mazzucconi (bas) en de tijdelijke invaller van drummer Marco di Salvia – wiens naam niet duidelijk verstaanbaar was – zetten een prima set neer van ruim 50 minuten met oudere werken zoals Prisoner (dat Alessandro 20 jaar geleden schreef), maar ook Get Up On Your Feet Again, Shift The Paradigm en Breath Of Life. Deze 3 songs komen van hun nieuwe album “Seminole” en nodigden uit tot aanschaf van de zilveren schijf. Een geslaagde missie, zoals later bleek.
Edge of Forever vervulde deze avond slechts de rol van support act, maar is veel meer dan dat en zal op ieder zichzelf respecterend festival zeker hoge ogen gooien!

005FMNa de onvermijdelijke ombouwpauze betreden de mannen van FM keurig op tijd het podium. Dat is niet voor het eerst want in 1994 waren zij (zonder gitarist Jim Kirkpatrick, hij kwam in 2009 pas de band versterken) ook al eens te gast in de Oefenbunker die toen nog een begrip in de regio was onder de naam Exit in G.
Afgetrapt wordt met Synchronized en dat loopt door een probleempje met een microfoon niet zo als gewenst, maar de rest van de set wordt probleemloos afgewerkt.
Naast ‘het jonkie’ Jim bestaat de band verder uit de oudgedienden Steve Overland (leadzang, gitaar) Merv Goldsworthy (bas, backings), Pete Jupp (drums, backings) en Jem Davis (keyboards, backings). Als je al zo lang meedraait als FM en al 13 studio albums hebt uitgebracht beschik je over een eindeloos arsenaal aan songs en is het niet raar dat er met Frozen Heart, Tough It Out en Bad Luck ook enkele ‘golden oldies’ uit 1986 en 1989 op de setlist staan. Een setlist om van te smullen voor de fans die vrijwel alle songs luidkeels meezingen. Dat is tekenend voor de goede sfeer die er deze avond heerst en met ieder nummer groeit het respect voor de bandleden die de 60 toch al een tijdje gepasseerd zijn. Er staat echter geen sleet op dit vijftal dat nog steeds garant staat voor kwalitatief hoogstaande melodieuze rock en waarbij je nooit het idee krijgt dat ze op routine spelen.

003FMNaast ouder werk staat er uiteraard ook nieuw werk op de setlist (zie de lijst in de sectie reportages/pics) en komen o.a. Turn This Car Around en de prachtige ballad Long Road Home voorbij. Beiden zijn afkomstig van hun nieuwe album “Thirteen”, waar ook deze tour na genoemd is.
Goed uitgewerkte en lekker in het gehoor liggende songs, een zanger die bijzonder goed bij stem is, perfecte vocale harmonieën, snedige riffs en prachtige solo’s van zowel gitaar als keys, een retestrakke ritme sectie, maar vooral de motivatie om van ieder concert een feest te maken, FM heeft dat allemaal in huis! “Bij een goed concert vliegt de tijd voorbij” is een stelregel die deze avond ook weer van toepassing is als de band aanstalten maakt om het podium te verlaten. Ze zijn echter snel terug voor nog 2 toegiften.


004FMDe eerste is Story Of My Live, met een prachtig opgebouwde intro door Jem Davis. De toetsenist die de hele avond vanuit een donker hoekje met verve zijn werk doet (en de meeste mislukte foto’s op zijn conto heeft) eist een glansrol op en bezorgd samen met Steve’s stem en Jim’s solo menigeen kippenvel.
Met The Other Side Of Midnight komt er na bijna 2 uur speeltijd veeeel (geen taalfout) te vroeg een einde aan deze onvergetelijke avond, die voor de band minstens 1 nieuwe fan heeft opgeleverd. Yep!
© Harm Lutke

Meer foto’ en de setlist van dit fantastische concert zijn geplaatst in de rubriek Reportages/Pics.
More photos and the set list of this fantastic concert have been placed in the Reportages/Pics section.