• 001
  • 002
  • 004
  • 005
  • 006
  • 007
  • 003
  • 008

Catfish verovert De Nieuwe Nor!

019

Als je 6 jaar geleden al je 50 jarig jubileum als concertganger hebt gevierd, sta je nog maar zelden voor verrassingen. De veelvuldig genomineerde Britse Bluesrock band Catfish is hierop een uitzondering.
Het sensationele moment van kippenvel beleefde ik bij Catfish al ruim een jaar geleden tijdens de livestream van het eerste Lockdown Music Festival en een livestream op 8 April van bijna een uur, waar Matt en Paul Long in hun uppie een geweldige indruk maakten en meteen doorstootten naar de top van mijn “must see” lijst.
Die wens ging precies een jaar later in vervulling bij hun concert in De Nieuwe Nor te Heerlen.

Het is jammer dat corona ons allen nog in zijn macht heeft en men nog huiverig is om een concert te bezoeken, het is een voorlopige tendens. Net als bij alle andere concerten die de laatste tijd plaats vonden was ook dit concert helaas niet uitverkocht. Dat is niet alleen jammer voor de organisatie (Ap Art Events), maar vooral voor de band die dit niet verdiend! Het publiek dat verstek liet gaan is uiteindelijk de grote verliezer, want zij hebben de kans laten lopen om een unieke band - die in Europa op doorbreken staat -  aan het werk te zien.

003 CatfishBlikvanger Matt Long is een meesterlijke gitarist die een haat – liefde verhouding met zijn instrument heeft. Hij bouwt zijn solo’s gestaag op en streelt de snaren aanvankelijk met passie, maar laat ook zijn instrument gieren daar waar het nodig is. Hetzelfde kan van zijn stembanden gezegd worden!
Dan heb je drummer Kev Hickman, achter wiens vriendelijke gezicht een ware drumsticks-killer schuil gaat, een houthakker tijdens de ruige passages die een bedreiging vormt voor het regenwoud. Adam Pyke is ook geen doorsnee bassist want hij neemt geen genoegen met 4 snaren, geen 5 snaren, maar leeft zich uit op een 6 snarige bas. 002 CatfishEn dan is er nog Paul Long, de vader van Matt, een toetsenist die met zijn virtuoze spel de bakens uitzet voor het stelletje ongeregeld en rust in de gelederen brengt. Het moge duidelijk zijn dat een concert van Catfish garant staat voor een gedenkwaardige avond!
Een goed begin is het halve werk daarom wordt er meteen goed uitgepakt met Up In Smoke en is de toon gezet. Met het prachtig uitgewerkte, logge Soulbreaker bewijst het viertal hun veelzijdigheid. Dat hoor je ook op het door Paul gezongen rustige Chosts. Vader en zoon lossen elkaar af of vullen elkaar aan met de zang. Matt is weer aan de beurt op Hit The Gound Running en op deze flitsende boogie die tot dansen uitnodigt gaan de voetjes dan ook al snel van de vloer.
004 CatfishDe setlist met o.a. The Big Picture, Broken Man, het vrolijke door reggae klanken vergezelde Better Days en Too Far To Fall bestaat voornamelijk uit songs van hun albums “Broken Man”en “Burning Bridges”.
Na Too Far To Fall wordt de afsluiter Make It Rain aangekondigd.
Deze atmosferische ballad dat met subtiel piano en gitaarspel wordt ingeleid en gevoelsmatig zeker 15 minuten duurt nagelt je vast aan de grond en je voelt de smart die het met zich meebrengt. 001 CatfishDe gitaar van Matt krijgt het weer hard te verduren als hij weer van Dr Jekyll in Mr. Hyde verandert. Zijn solo die op een gegeven moment met de versterker uit voorzichtig wordt opgebouwd naar het moment dat je met snoeiharde riffs om de oren gemept wordt en het inlevings gevoel waarmee gezongen werd, bezorgde mij kippenvel over het hele lijf waarbij zelfs mijn eksteroog op de kleine teen weer actief werd.
Het publiek lijkt in een soort trance en vergeet bijna om een toegift te vragen als de band aarzelend het podium wil verlaten.
Die toegift komt er met Breaking Up Somebody’s Home en daarbij blijken de 6 snaren op de bas van Adam Pyke een absolute meerwaarde te zijn als hij dit nummer via een solo mag openen. Door het geringe aantal bezoekers was het concert in zekere zin corona-proef waardoor Matt tijdens Make It Rain al een tijdje voor het podium speelde. Nu deed hij daar een schepje boven op en deed hij een rondje zaal waarbij de bar en zelfs de toiletten niet overgeslagen werden.
Al met al bleek dit geweldige concert – dat nog wekenlang in je brein zal na smeulen – toch nog op meerdere verrassingen uit te draaien.
© Harm Lutke

Meer foto’ en de setlist van dit fantastische concert zijn geplaatst in de rubriek Reportages/Pics.
More photos and the set list of this fantastic concert have been placed in the Reportages/Pics section.