• 001
  • 002
  • 004
  • 005
  • 006
  • 007
  • 003
  • 008

Brunssum Open Air is voor herhaling vatbaar!

001BOA

Op zaterdag 9 oktober 2021vond de eerste editie van Brunssum Open Air plaats. Plaats van handeling was het onlangs van een overkapping voorziene Openluchttheater Brunssum. De Gemeente bood hierbij i.s.m. Ap-Art Events en De Muziektrein een podium aan aanstormend talent uit de regio Parkstad. Daar blijkt meer talent te zitten dan men zou vermoeden en dat leidde tot tal van verrassingen.

Anders als aangekondigd kreeg Janna (Hutgens) de eer toebedeeld om als allereerste act het ‘Festival” te openen. De nog jonge singer-songwriter uit Heerlen laat zich vandaag begeleiden door Andreas Phillip op gitaar. Men kent elkaar al langer en uit die samenwerking kwamen uit het gezamenlijke schrijfproces al enkele prachtige songs voort. Hiervan horen we vandaag o.a. From This Day On, Not The Same Anymore en Find My Way. De eerste verrassing is een feit!
De tweede volgt meteen met het optreden van Vera Relouw, die hier op het festival haar echte debuut maakt. Zij bedient zich voor de begeleiding van een tape en start enigszins zenuwachtig met Imagine. Bij het daarop volgende, prachtig gezongen I’m Only Human is er echter al niks meer van nervositeit te bespeuren en geniet zij zelf net zoveel van haar optreden als het publiek. Het 18 jarige talent uit Hoensbroek eindigt met een sterke versie van Shallow. Prima debuut!
Damien van Elburg heeft al iets meer ervaring en was al enkele keren op de regionale tv zenders te zien. Tevens was hij al eens support-act voor o.a. Waylon en Kerrie Powers. Wie hem hoort zingen kan zich voorstellen hoe Johnny Cash op 18 jarige leeftijd geklonken moet hebben. Er komen vandaag niet alleen Cash covers voorbij, maar ook een geweldige uitvoering van Leonard Cohen’s Bird on a Wire. Als entertainer staat Damien ook zijn mannetje. Zijn optreden is doorspekt met grappige anekdotes zoals het verhaal achter zijn zelf geschreven nummer Stay Away From That Whiskey. Wat goed is komt snel!
Voor de show van Buzzard’s Brew worden de activiteiten naar het ‘hoofdpodium’ verplaatst. Dat is aan de andere kant van de uitloop van de vijver, die door enkele bezoekers– vanwege het welig tierende eendenkroos – tot “Green River” gedoopt werd. De werkzaamheden tijdens de ombouw namen echter dermate veel tijd in beslag waardoor Janna en Andreas wederom hun gitaren te voorschijn toverden en men nogmaals kon genieten van enkele van hun songs.
Buzzard’s Brew vormde voor ondergetekende geen verrassing meer maar waren dat wel op Bunkerpop eerder dit jaar. Op hun aanstekelijke muziek – dat je omschrijven kunt als energieke dance-pop dat op een sausje van funk rond drijft – is het moeilijk stilstaan. Invloeden uit de eighties zijn ruimschoots aanwezig, maar zijn toch tot een eigen geluid omgevormd. Stralend middelpunt van deze band die de hele set door speelplezier uitstraalt is zangeres Gody Snyers die tevens als ceremoniemeester het publiek tot meezingen en klappen aanmoedigt. De zeskoppige band bracht vorig jaar haar debuut EP “One Night Dance” uit en daarvan kregen o.a. de titel track en Unstoppable een plaatsje op de setlist.
Aan variatie is er vandaag geen gebrek! Een jongen met een mooie naam, vlotte babbel en soepele vingers, dat zijn trefwoorden die van toepassing zijn op Kennedy ‘d Abreu de Paulo. Piano muziek dat lichtjes naar klassiek neigt, met hier en daar zang is niet bepaald de muziek die je na alle uitbundigheid van Buzzard’s Brew verwacht op een festival. Nummers als Comptine d'un autre été, l'après-midi en River Flows in You mogen tot het betere luisterwerk gerekend worden, maar zullen bij de gemiddelde festivalbezoeker geen belletje doen rinkelen. Hoewel deze muziek niet ieders smaak zal zijn – de een houdt van de moeder, de ander van de dochter (sommige van alle twee) – hoor je wel duidelijk dat het talent er ook bij deze nog jonge muzikant van af spat, en daar gaat het op deze dag tenslotte om!
Na Kennedy komen we bij het gedeelte aan van artiesten die toch al iets meer kilometers op de teller hebben staan. Susan Bal is daar een van. Zij wist mijn interesse te wekken tijdens de corona pandemie met een akoestische Livestream samen met Reece Lippy. Mijn verwachtingen zijn dan ook hoog gespannen als zij onder de naam Sweet Motions het hoofdpodium betreed met toetsenist George Muller en bassist Sergio Aspers. Om hun nummers nog meer body te geven hadden ze drummer Mischa Aussems mee genomen. Een set van louter eigen werken volgt waarbij een smakelijke mix van funk, soul en r&b wordt opgediend. Hier horen we een iets andere Susan als in de Livestream, maar dat geeft ook aan over welke capaciteiten zij beschikt. Die zijn niet gering! Het gezamenlijke schrijfproces leverde prachtige, dansbare songs als Brown Eyes, Loose Ourselves en Push Yourself op, maar het hoogtepunt vormt voor mij de intens gezongen, rustige afsluiter Love Will Win.
Het is op deze zaterdag wel de dag van de zangeressen, want met Freaky T dient zich weer een dame aan en niet zo maar eentje! Enkele jaren geleden wist Freaky T namelijk door te dringen tot de finale in de Duitse versie van The Voice. Om gezondheidsredenen stapte ze daar vrijwillig uit, verdween een tijd uit beeld, maar werkt nu keihard aan een comeback. Vanavond doet ze dat onder begeleiding van – daar is ie weer – Andreas Phillip en Rob Wunderink op percussie. Met een stem die bij de ene song vergelijkingen vertoont met Adele en bij een andere op die van Amy Winehouse lijkt heb je aan minieme begeleiding genoeg. Kun je nagaan hoe sterke songs als Home, Carry The Past en One of A Kind bij een orkestrale begeleiding wel niet zullen klinken. Hopelijk is Brunssum Open Air een eerste stap naar een geslaagde comeback, het is haar gegund!
De duisternis valt al langzaam in als we bij Judith & Friends aankomen en een blik op de klok toont dat het programma al een uur uit loopt. Dat is jammer, erg jammer want hierdoor zal ik door een gemaakte afspraak het einde moeten missen. Wel kan ik nog genieten van heerlijke uitvoeringen van I Shall Be Released en Still Got The Blues, maar mis ik het hoogtepunt uit hun Livestream (Corona was toch nog ergens goed voor) Vivre. Dit zong Judith toen samen met Anthony Schmeitz, die ook vanavond samen met Donna Bruring een gastoptreden verzorgt.
Ondanks de geringe publieke belangstelling – het was voornamelijk de QR code die roet in het eten gooide bij dit gratis toegankelijke evenement – heerste er een opperbeste sfeer. Zo staken bijvoorbeeld een 20 tal mannen spontaan hun hand op toen Judith het publiek in keek en vroeg waar haar ouders zaten.
Het is te hopen dat Brunssum Open Air een vervolg gaat krijgen, met de talenten die de regio Parkstad herbergt kan men nog wel een tijd vooruit!
© Harm Lutke

Een uitgebreide reportage van deze concerten is geplaatst in de categorie Reportages/Pics
For more pics click on Reportages/Pics in the menu