• 001
  • 002
  • 004
  • 005
  • 006
  • 007
  • 003
  • 008

Summer Live Festival (zaterdag)

SummerLive01

Geslaagde eerste editie Summer Live Festival

Zonder het te beseffen was ik vorig jaar aanwezig op de begrafenis van Sjilvend Rock(t). Na 9 succesvolle afleveringen gooide de organisatie de handdoek in de ring om op 29, 30 en 31 Mei de geboorte aan te kondigen van het Summer Live Festival. Onder deze nieuwe naam kon de organisatie breder programmeren met muziek voor elk wat wils.
De naamsverandering is niet de enige vernieuwing. Van de 9e editie heft men veel geleerd waardoor het festival terrein nu overdekt is en heeft men de vaste datum een paar weken eerder in het seizoen geplaatst. Dit laatste vooral om hen die graag naar een elftal miljonairs kijken die voor hun vaderland achter een bal aan hollen ook in de gelegenheid te stellen dit unieke festival te bezoeken.


De vrijdagavond was gereserveerd voor Wir Sind Spitze en Anderkovver, 2 gerenommeerde feestbands. Zelf besloot ik om op zaterdag 30 Mei pas op kraamvisite te gaan, daar men voor de middag jonge bands de gelegenheid wilde geven om voor een groter publiek ervaring op te doen. Vele bands hadden zich aangemeld en daaruit viel de keuze uiteindelijk op Second Volume, Quantum Zero, ArVee en Dazed And Confused.
Jong zijn ze – sommige zelfs piepjong - de bandjes die 's middags het Next Gen(eration) podium bevolken, maar stuk voor stuk talentvol!

DSC07696klSecond Volume heeft de eer om deze 2e dag te openen. Het is het allereerste optreden van de band uit de regio Heerlen/Hoensbroek.
Ietwat onwennig staan enkele leden nog op het podium, maar gaandeweg komen zij los en zetten een onderhoudende set neer. De twee zangeressen Marijke en Romi weten zich gesteund door de retestrakke begeleiding van Milan op gitaar, Jori op de bas en Xavier achter de drumkit. Nummers als Kryptonite, Bad Moon Rising en Zombie worden door het publiek - dat in de vroege middag vooral uit familieleden en vrienden bestaat - goed ontvangen. Een knappe prestatie van dit jonge vijftal dat het deze dag zonder keyboard en blazers moest doen.

DSC07704klQuantum Zero is een jong power trio uit Sittard en zij hebben al iets meer ervaring. Zij spelen eigen werk dat het midden houdt tussen Rock en Metal. Zij maken als "ervaren rotten" gebruik van het hele podium en beheersen alle visuele trucjes die bij deze muziek stijl horen. Knap is het ook dat zij al in staat zijn om sterke nummers als Rowine, High Heels, Adrealine en Light Up The Fire te schrijven. Met Inbetween Flames bevat hun set tevens een lekker in het gehoor liggende ballad. Slechts deze vijf genoemde nummers, die wel iets langer duurden als de top 40 hitjes, hadden zij nodig om het publiek te overtuigen van hun kunnen.

DSC07765klNa een korte ombouw-pauze mag ArVee voor het voetlicht treden.
Deze 6 koppige band is voor mij dé verrassing van de dag! Zij voldoen volledig aan de doelstelling van Sjilvend Rock(t) nieuwe stijl. Hun stijl? Funk, Fusion, Rock, Blues, een Jazz-intermezzo, you name it! Deze verscheidenheid aan stijlen maakt dat er moeilijk een etiket op ArVee te plakken valt. De goed op elkaar ingespeelde band uit Heerlen e.o. weet van begin tot einde met voornamelijk eigen werk de aandacht vast te houden. Daarbij ontpopt zanger/gitarist Ruben Verkerke zich als een waar podiumdier. Doordat hij lichtelijk verkouden is, speelt de band op safe en heeft enkele covers (o.a. All Along The Watchtower in een eigen jasje) aan de setlist toegevoegd.
ArVee is een band waar we nog veel, héél veel van gaan horen, maar eigenlijk is ArVee al gearriveerd!

DSC07948klMet Dazed and Confused wordt het programma op de Next Gen Stage afgesloten. Zij zijn zonder twijfel de band met de jongste bezetting die ooit op een festival hebben gestaan, in ieder geval in Schinveld.
Onbevangen en met een attitude van ,,wat kan mij het schelen”, zetten zij een (bijna) perfecte rockshow neer. Highway To Hell, Weak (As I Am) en Iedereen Is Van De Wereld worden afgewisseld met – jawel, nu al - eigen nummers als Dazed and Confused en de ballad Fear.
Ondanks hun jonge leeftijd maken ze op het podium al een volwassen indruk. Leadgitarist Rick Moonen heeft zelfs al eens samen met Within Temptation gespeeld. Zijn deelname aan een talentenjacht op tv pakte helaas iets minder goed uit.Daar werd hij door een jury van b.BN-ers (nee, ik stotter niet), die nog niet in staat waren om een zin als “spijkers met koppen slaan" fatsoenlijk uit te spreken, enigszins afgekraakt. Dat zegt meer over de jury dan over de prestaties van dit natuurtalent, die in de afsluiter Sweet Child O' Mine een fantastische solo ten gehore bracht.

DSC08006klDe ombouw van de Next Gen Stage naar de Blues & Classics Stage is in een wip gebeurd en als eerste dienen Johnny B & The Good Guys zich aan. De snerpende mondharp van zanger Danny Riphagen en het scherpe gitaarspel van Bert Verkoyen doen hun werk en zetten de toon voor een klein uurtje Blues, Rock en Boogie. Deze ervaren band, die verder uit Les de Groot, Rene Coumans en Antoine Scheijen bestaat, hoef je het klappen van de zweep niet meer te leren want zij weten wel hoe ze een tent moeten inpakken. Dat Johnny B. Good ook op de setlist staat naast klassiekers als Mustang Sally en The Trill Has Gone, zal niemand verbazen.
Zij sluiten een prima set af met I'll Rather Go Blind en dat hoor ik toch, ondanks het inlevings- vermogen van Danny, liever door een vrouw zingen, maar dat is een kwestie van smaak.

DSC08057klDe band die deze avond de meeste toeschouwers trok was RAEHR, op zich niet zo raar, want zij zijn de plaatselijke favorieten. Met deze local heroes is het 10 jaar geleden allemaal begonnen op de eerste editie van Sjilvend Rock(t). Nu vieren zij een reünie op de eerste aflevering van het S.L.F. ,,2x oefenen, 1x zuipen en de nummers zaten weer geramd", aldus bandleider en medeoprichter van Sjilvend Rock(t) Ad Linard. Daarmee krijgt hij gelijk want het repertoire dat o.a. uit Proud Mary, Summer Of 69 en Creep bestaat wordt enthousiast ontvangen en meegebruld. De stemming zit er dermate goed in dat zij zelfs 2x een toegift mogen geven. Bij de laatste (Rockin' in a Free World) klautert het zoontje van zanger/gitarist Richard Stam het podium op met zijn gitaartje en zet tot groot vermaak op geheel eigen wijze een rockshow neer.

DSC08069klDe Red Pepper Blues Explosion is sinds kort van bezetting veranderd en speelt tegenwoordig in een soort ABBA opstelling. Dat wil zeggen dat de band nu uit 2 dames (Sam Nijsten op bas en Kathelijn Hensgens – drums) en 2 heren (Valérie van Leeuwen en Ralph Koumans op de gitaren) bestaat. Zij starten voortvarend met Declaration Of Love, een eigen nummer en daarmee zetten ze een volgende stap in hun carrière, want deze boogie met een tempo wisseling is een lekkere binnenkomer. Het is helaas het enige eigen werk dat ze deze avond spelen, want hierna volgt een gevarieerde set met covers als Born To Be Wild, I Will Follow en Shadow Play. Gelukkig bestaat de set voornamelijk uit up-tempo nummers waardoor het publiek in beweging blijft, want het begint in korte tijd behoorlijk af te koelen. Met A Forest beëindigen zij hun set en heeft drumster Kathelijn haar vuurdoop met glans doorstaan.

DSC08180klAls headliner had de organisatie The Patch Biggles Band aangetrokken. Ook dit is weer een band, trio in dit geval, dat van wanten weet. Het schitterende gitaarspel van Ard-Jan Bijlsma wordt geruggesteund door een solide ritmesectie waarbij Jan Halder aan de dikke snaren plukt en Ed Soleil de trommels roert. Zij starten hun set instrumentaal en gaan eenmaal warmgedraaid over op een stevige boogie Shake That Leg. Daarna volgt er een tribute to Muddy Waters met o.a. Catfish Blues. Het gaat de mannen allemaal lekker soepel af. Het is alleen jammer dat het steeds kouder wordt en de eerste toeschouwers die geen jas mee hadden genomen het terrein beginnen te verlaten. Dat is helaas het noodlot dat headliners vaker treft, ook op de grote festivals. Long Gone en Fire maak ik nog mee, maar dan slaan de kou en de vermoeidheid onvermijdelijk toe.
Na 8 uur Summer Live houd ik het voor de zaterdag gezien en ga ik naar huis om op krachten komen, want er wacht nog een lange zondag. Wel zal ik de agenda van The Patch Biggles Band in de gaten houden, want dit smaakt naar meer.

Meer foto's vindt je in de categorie Reportages/Pics!

For more pics click on Reportages/Pics in the menu!