Tri State Corner – Hero

AFM Records

TSC 325

In het Limburgse Vaals is er een punt waar België, Duitsland en Nederland elkaar aantikken. Hierop is een zuil geplaatst die dit Drielandenpunt markeert. Duitsland heeft meer van deze punten met andere landen, dus uniek is dit niet. Wat wel enigszins uniek genoemd mag worden is de ‘Duitse’ band Tri State Corner, een passende naam voor deze band daar de bandleden uit Duitsland, Griekenland en Polen komen. Nog unieker is de sound die het vijftal uit de boxen laat knallen, zij worden niet voor niets Bouzouki Rockers genoemd.
3 jaar geleden was ondergetekende getuige van een indrukwekkend concert van Vassilios "Lucky" Maniatopoulos (zang/darburka), zijn broer Ioannis "Janni" Maniatopoulos (bouzouki), Markuz Berger (bas), Christoph "Brat" Tkocz (gitaar) en Christos Efthimiadis (drums) en was dan ook blij verrast toen hun inmiddels 4e album “Hero” in zijn brievenbus gekieperd werd.
Als je een bouzouki speler in de gelederen hebt, verwacht je bijna automatisch ‘hoppa’ of sirtaki-gedoe, maar niets is (gelukkig) minder waar, want keiharde Poolse riffs gaan de strijd aan met melodieus gepingel op de bouzouki, hetgeen een fraaie combinatie aan geluiden vormt. Dit is in het kort de beschrijving van hun sound. Op de opener Fortune In Lies komt dat er nog niet helemaal uit, maar luister naar Tomorrowland en en je begrijpt wat ik bedoel. De nummers zijn vrijwel allen melodieus van opzet, waardoor je Tri State Corner dus in de melodic metal hoek zou kunnen plaatsen maar die bouzouki potverdomme, maakt hen pas echt apart. De band heeft er in ieder geval al 13 jaar succes mee.
“Hero” heeft al geruime tijd geleden zijn intrede in mijn auto cd-speler gedaan en mij al menige lange rit aangenaam verpoost. Daarbij is Daydreamer één van de hoogtepunten, een oorwurm van het kaliber – pak em beet – Paradise City. Het is zo’n typisch direct raak nummer dat zich als een teek vastbijt. Er is vrijwel niks negatiefs op de 11 songs aan te merken al had de iets geforceerd overkomende ballad Hero voor mij niet per se gehoeven, maar soit.
“Hero” is een meer dan onderhoudende CD die na zijn afscheid van de auto cd-speler, zeker nog vaker thuis gedraaid zal worden!
© Harm Lutke