Leaves’ Eyes – Sign Of The Dragonhead

AFM Records

Leaves325

 Leaves’ Eyes, één van de meest succesvolle bands in het symphonic metal genre brengt met “Sign Of The Dragonhead’’ hun zevende album uit. Wie bekend is met Leaves’ Eyes denkt meteen aan hun frontvrouwe Liv Kristine, het charmante boegbeeld dat 13 jaar het gezicht en de stem van deze oorspronkelijke Noorse band was. Na de opnames van “King Of Kings”, verliet zij in 2016 de band. Het inmiddels internationale gezelschap: Alexander Krull – toetsen, zang (Noorwegen), Thorsten Bauer – gitaar, bas (Duitsland), Pete Streit– gitaar (Zwitserland) en Joris Nijenhuis – drums (Nederland), vond in de Finse zangeres Elina Siirala een waardige vervangster van Liv, al zal het voor de fans wel even wennen zijn.
Leaves’ Eyes zou je een buitenbeentje in de symphonic metal scene kunnen noemen, reden waarom hun muziek vaak als ‘Viking Metal’ wordt omschreven. Hun combinatie van Folk elementen en harde metal komt strijdvaardig over en hun songs hebben meestal een periode uit de Noorse mythologie als onderwerp. Ook op deze cd wordt hiervan niet afgeweken en duiken de avonturen van koning Harald Hårfagre in verschillende sagen op.
Aan de kwaliteiten van Elina valt niks af te dingen – zeker niet op de ballad Fairer Than The Sun – en zij past perfect in dit gezelschap, maar hoe goed zij ook haar best doet, deze cd klinkt in totaliteit toch iets minder als zijn voorgangers.
Er wordt ook nu weer regelmatig van authentieke instrumenten gebruik gemaakt, zoals op het instrumentale Rulers Of Wind And Waves. Bij Across The Sea, Jomsborg, Völva en Riders On The Wind is de overgang van deze instrumenten in de intro naar bombastische metal best lekker, al zal dat niet ieders smaak zijn.
Op de productie werd ook niet bezuinigd en zo werd het befaamde koor ‘The London Voices’ (Star Wars’, ‘Lord Of The Rings’) er bij gesleept, evenals Victor Smolski’s Almanac Symphony Orchestra uit Minsk. Zij zorgen voor het vette, volle epische geluid dat de nummers nog strijdvaardiger maakt. Fires In The North doet een beetje aan Nightwish denken en is een persoonlijke favoriet al is dit – ook niet na meerdere draaibeurten – niet een nummer dat echt blijft hangen. Op zich is “Sign Of The Dragonhead’’ helemaal geen slecht album en zeer zeker niet als dit je eerste kennismaking met de band is! Maar als ik als verwende luisteraar deze cd met eerdere albums vergelijk gebied de eerlijkheid mij te zeggen dat dit “Sign Of The Dragonhead’’ een ietsje minder is. Mocht je interesse in Leaves’ Eyes gewekt zijn, schroom dan niet om eerdere uitgebrachte cd’s te beluisteren!
© Harm Lutke

Leaves625