Chakora – Chakora (EP)

chakora 325

Het Duitse Chakora bestaat uit vier jonge snaken, die zich uitleven in Modern en Groove Metal, maar ook niet vies zijn van een portie Stoner Rock. Jonge bands die hun dromen najagen en er 200% voor gaan kunnen altijd op mijn sympathie rekenen en krijgen bij mij in een recensie voorrang op de ‘gevestigde orde’. Hun naamloze debuut EP is in eigen beheer opgenomen en op het moment van schrijven zijn Jakob Messner / drums, Fabian Thomé / bas, Christian Weber / leadguitar – vocals en Nikolaj Back / rhythmguitar – vocals nog altijd zonder label. Dat zal zeker niet meer lang duren gezien de 7 indrukwekkende, eigen composities die het zilveren schijfje telt.
De band kan eigenzinnigheid niet ontzegd worden. Ze proberen zo neutraal en puur mogelijk te klinken. In het gezamenlijke schrijfproces komen natuurlijk invloeden van andere bands naar voren, maar zodra een song door deze invloeden herkenbaar wordt verdwijnt ie in de prullenbak.
Met Make It Happen gaat de band vlijtig van start om welk label dan ook er van te overtuigen dat zij een aanwinst zullen zijn en in die context kun je Make It Happen als een dreigend verzoek zien.
Met Lost wordt er qua tempo iets gas terug genomen en bewijst het viertal dat melodieus ook ruig kan zijn. Long Live The Weakness is voor dit genre een ongekend goed uitgewerkte song waarbij je de solo’s om de oren vliegen. Was dit misschien iets te veel voor je tere gestel dan kunnen je oren zich in lichte mate herstellen bij Inner Madness, een melodisch nummer dat door mij als hoogtepunt gezien wordt.
Bij Enemy gaat de band weer vol aan de bak met een flinke bak verantwoorde herrie dat naadloos over gaat in The Blacklist. Ook hierin weer een schitterende solo van Christian Weber.
Raakte je bij deze twee songs buiten adem, met 1984 kom je ondanks de tempowisselingen ook niet echt tot rust.
De EP is goed voor een dik half uur groovende gitaar-riffs, bonkende drums, vette baslijnen en zowel raspende als zuivere zang die de 7 songs van de juiste aankleding voorzien.
Het blijft mij verbazen dat deze band geen label kan vinden terwijl er een hele kudde van minder getalenteerde bands rond rent die dat wel gelukt is.
Dit naamloze album – dat niet voor tere oortjes geschikt is – is veel meer dan een visite kaartje van een nog ruwe diamant die het verdiend om door een groot publiek gehoord te worden!

chakora 625