Sweet Bourbon – Night Turned Into Day

Bourbon Records

sweet bourbon a

Blues invloeden zijn op “Night Turned Into Day” duidelijk aanwezig, maar om Sweet Bourbon als bluesband te bestempelen doe je hen te kort. Daarvoor hoor je teveel variatie op dit stuk studiovlijt. Sweet Bourbon bewijst met deze CD een lekker groovende allround band te zijn die in elk genre goed uit de verf komt. Of het blues, jazz, funk of soul is, het maakt niet uit! Zelf omschrijven zij hun geluid als ‘a new blues sound’.
Als live band zorgen ze met z’n achten voor een goed gevuld podium. Daarbij is de toevoeging van de Bourbonnettes (Sonja Walters, Suzan Wattimena en Laura van der Vange) een absolute meerwaarde. Zij geven de toch al niet verkeerde nummers nog meer flair. Zo doen ze mij op Cool Down qua klank een beetje aan de Bombitas van Herman Brood denken.
“Night Turned Into Day” bevat 11 songs waarvan 10 van eigen hand. Daarvan nemen bandleider en gitarist Chris Janssen en zanger/akoestisch gitarist René van Onna het leeuwendeel voor hun rekening.
Geopend wordt met 2nd Wallstreet en dat klinkt meteen lekker. Gitaren en orgel (Willem van der Schoof) houden elkaar prima in evenwicht zowel solo als in het geheel en dat zal op het hele album zo blijven. Texas Woman grooved lekker weg, terwijl het toch een blues shuffle is. Hiermee komt meteen het sterke punt van deze band uit Berg en Dal naar voren: zij hebben de kwaliteiten om ieder nummer een eigen draai te geven, zoals nog vaker op deze CD te horen zal zijn.
Met een slow nummer als Blue Wonder kreeg je vroeger ieder romantisch ingesteld mens op de dansvloer en dat is nu met Kicked Me Out ook wel het geval, al zullen dat dan de liefhebbers van dansbare funk zijn.
De ritme sectie Roeland van Laer – bas en Martijn Cuypers – drums leggen een strakgetrokken tapijtje neer waarop het voor de gitaren lekker spelen is op I Don’t Care, een nummer dat live de handen op elkaar zal krijgen. Ook This Year’s Destination huppelt vrolijk je gehooringang binnen en kenmerkt zich door een heerlijke jazzy flow.
Een ‘slijper’ van jewelste is Got To Say Goodbye, een tranentrekker die op het einde verdomd veel weg heeft van With A Littlle Help From My Friends in de versie van Joe Cocker.
Uptempo en swingend gaat het verder met So Blind, ruig en rauw gezongen door René.
Het tempo gaat bruusk omlaag met het zwaar aangezette, bluesy Swan, dat zijn hoogtepunt bereikt als de Bourbonnettes zich ermee bemoeien en het orgel na een solo langzaam wegsterft.
Afgesloten wordt met een funky, jazzy instrumentaaltje dat de naam Enfants Terribles meekreeg.
Door zijn mix van blues, funk, swing en jazz is “Night Turned Into Day” een zeer toegankelijk album geworden, een album dat veel meer is dan een erbijhebbertje.

sweet bourbon b