PBII – Rocket, the dreams of Wubbo Ockels

HEARTSELLING

PBII 625

De Symfonische, Progrockband PBII bestaat inmiddels 40 jaar en dat is een hele prestatie. Fans van het eerste uur zullen nog wel weten dat zij onder de naam Plackband in de eind 70er jaren de omgeving van Den Haag onveilig maakten, maar ik had nog nooit van hen gehoord. Mocht u dat ook ontgaan zijn, voelt u zich dan niet bezwaard en ga gerust de straat op en doe uw boodschappen. De kans dat u met een venijnige blik wordt aangekeken is nihil.
Interessant werd het pas in 2008 toen de band na interne strubbelingen een soort doorstart maakte en de naam veranderde in PBII (Plackband 2?). Vanaf toen hebben ze 3 albums uitgebracht waarvan ik de laatste “Rocket, the dreams of Wubbo Ockels” in mijn brievenbus aantrof.
Dit is niet zomaar een CD met liedjes over love of de kanariepiet van tante Jans, maar een complete Rockopera! Dat vindt je tegenwoordig bijna nergens meer en zeker niet in Nederland. Ook de vorige CD’s waren Rockopera’s waarbij “Plastic Soup” (2010) als thema de vervuiling van de oceanen had. In 2013 volgde “1000 Whishes” waarbij de band zich inzette tegen het bestrijden van kinderkanker. Met de CD verscheen er ook een boekwerk waarvan de opbrengst naar KIKA ging. PBII heeft er een doel van gemaakt om met hun muziek mensen in beweging te brengen en ze over grote vraagstukken te laten nadenken.
In dat kader past ook “Rocket, the dreams of Wubbo Ockels”. Voor dit project werden Ronald Brautigam (gitaar), Alex van Elswijk (bas), Tom van der Meulen (drums), Michel van Wassem (keys/backings) Ruud Slakhorst (zang) en laast but not least sopraan Nathalie Mees geïnspireerd door Wubbo Ockels laatste wens: Red de aarde, en wel nu!! Voor meer achtergrond informatie over de dromen van Nederlands eerste astronaut en hoe hij de wereld zou willen verbeteren, werd contact gezocht met Wubbo’s weduwe Joos en dochter Gean. Sommige uitspraken van de in 2014 overleden astronaut/wetenschapper zijn letterlijk in de teksten verwerkt. Teksten die tot nadenken stemmen en terug te lezen zijn in het booklet.
Het resultaat is fantastisch en niet alleen voor liefhebbers van Symfonische rock of Progrock. Anderen – en dat weet ik als gematigd Progrock liefhebber uit eigen ervaring - zullen misschien meerdere luisterbeurten nodig hebben maar kunnen niet ontkennen dat bij iedere draaibeurt het totaal plaatje beter voor de dag komt. De stem van Ruud Slakhorst doet bij tijden aan die van Jon Anderson (Yes) denken en wordt omgeven door briljante muzikale hoogstandjes waarop het voor Nathalie Mees ook heerlijk zingen is en niet alleen met haar sopraan stem!
12 prachtige composities zijn schitterend uitgewerkt, waaraan ook een zestal gastmuzikanten hun medewerking verlenen. Zij staan garant voor bijna 63 minuten luister plezier, maar scoren ook bijna allemaal afzonderlijk hoog. In mijn beleving springen Gravity, Mother en Rocket Part III ( had van Supertramp kunnen zijn) er boven uit en zouden het misschien als single niet slecht doen. “Rocket, the dreams of Wubbo Ockels” klinkt gewoon on-Nederlands (als hiervoor een norm bestaat) en ik ben er van overtuigd dat er van uit het buitenland zeker belangstelling voor is!
Voorlopig blijft de band in Nederland en worden er voorbereidingen voor een theater tour getroffen. Dé bij uitstek ideale plek om weggezakt in het rode pluche optimaal van dit muzikale meesterwerk te genieten. Een voorstelling waar ik zeer zeker een kaartje voor zou kopen!
Wubbo zou trots op hen zijn!

PB2 625