Trip To Dover – Fade Into Gold (EP)

Final 500 Records

trip325

Picture this!
Het is 2015. Het affiche van het altijd gezellige Koppelpop in Susteren wordt o.a. gekleurd door namen als My Baby, Storksky, Blo Ya Top en Luminize, bands die inmiddels geen introductie meer nodig hebben.
Terwijl ik tussen de concerten door aantekeningen maak wordt mijn aandacht getrokken door frisse muziek afkomstig van het tweede podium waar het voor mij totaal onbekende Trip To Dover aan hun show begonnen is. Afgaande op het geluid meende ik een band aan te treffen, maar tot mijn verbazing bleek het om een duo te gaan. Olga (gitaar/zang) en Johannes Taal (keys/synths) zijn een ‘setje’ zoals zij zichzelf aan het publiek voorstellen.
Ik weet nog dat ik zeer onder de indruk van hun optreden was, vooral omdat ik normaal gesproken totaal niks met electro-pop heb. Zij vormden toen echter de uitzondering op de regel. Misschien wel omdat hun muziek herkenbare invloeden bevat en daardoor ook toegankelijk is voor bijvoorbeeld de Woodstock-generatie, waar ik mezelf ook toe mag rekenen.
Tussen de nummers door werd door Olga enkele keren gewag gemaakt dat zij bezig waren aan een nieuwe cd. Maar zoals dat wel vaker gaat werd er daarna ‘taal’ (sorry voor de woordspeling) nog teken vernomen van dit duo uit het Brabantse Liessel en verdwenen ze langzaam uit mijn geheugen.
Tot dat,…. – ja, zo gaat het gelukkig ook vaak - er in één keer toch nog de lang verwachte cd verschijnt! Okay, het is een EP (op vinyl) geworden, maar dat doet er nu even niet toe.

“Fade Into Gold” bevat inclusief de Prologue en Epilogue 8 tracks die mij meteen weer in de stemming brengen als toentertijd op Koppelpop, waar Trip To Dover die dag dé verrassing was.

Olga heeft een aangenaam heldere, krachtige stem en dat vormt een heerlijk contrast met de synth- sound van Johannes.
Op Boy houd zij zich nog even in, maar op I’ll Be Juliet gaat zij heerlijk rauw te keer. Alleen al dit nummer dat ook op single verschijnt en waarvan ook een clip gemaakt is ( https://www.youtube.com/watch?v=D7GQJfXQJF0) is de aankoop al waard! Prachtig!
Fade Into Gold en The Birth Of A Hero weten mij na enkele draaibeurten ook al in te pakken.
Only On The Other Side is iets trager als zijn voorgangers en heeft iets klassieks. Het hikt tegen een ballad aan, niet in de laatste plaats door het subtiele pianospel dat tussen alle elektronische geluiden afsteekt.
Nu de termen subtiliteit en ballad gevallen kom ik er niet onder uit om die ook toe te passen op de backstage version van Boy. Hier zijn het alleen stem, akoestische gitaar en piano die aantonen dat dit prachtige nummer ook zonder alle elektronische snufjes en tierelantijntjes overeind blijft.
Opgeteld kom ik op 6 songs uit die mij bekoren, mag je dan van een geslaagde EP spreken?
Dat dacht ik van wel!

Op 1 April wordt “Fade Into Gold” ten doop gehouden in Popei te Eindhoven.

Meer over Trip To Dover vind je onder Concert-Recensies: 13e editie Koppelpop.

trip625