Hidden Agenda Deluxe & Carter Sampson – Christmas From Amsterdam To Oklahoma

Continental Song City

Carter 325

 Laat ik maar meteen met de deur in de Kerststal vallen: “Christmas From Amsterdam To Oklahoma” is misschien wel de leukste Kerst-cd van dit jaar!
Dat komt waarschijnlijk omdat alle cliché tierelantijntjes als klokjesgerinkel, koortjes, geritsel van dennenbomen, het gedreun van vallende sneeuwvlokken, boerende rendieren en dergelijke weggelaten zijn.
Wat overblijft zijn 10 prachtig vertolkte songs zonder overdreven pompeuze begeleiding die in het genre folk, country, roots thuishoren.
Ook de uitgekiende songkeuze spreekt me aan. Men ziet af van afgekloven traditionals als White Christmas, Jingle Bells en iets met Rudolph, maar kiest voor minder bekende liederen waarvan I’ll Be Home For Christmas, Driving Home For Christmas en Blue Christmas de bekendste zijn.
Dit album werd in juni al opgenomen toen de uit Oklahoma afkomstige (Alt)country/roots zangeres Carter Sampson een tourtje Europa deed en zich door het bekende Nederlandse roots collectief Hidden Agenda Deluxe liet begeleiden.
Naast bovengenoemde ‘klassiekers’ horen we overtuigende vertolkingen van Hard Candy Christmas (Dolly Parton, nu Carter), Coming Around (Carter in duet met Eric Devries) en als vreemde eend I Shall Be Released – Carter en de hele band met BJ Baartmans (vocals, gitaren, sitar, mandoline, harmonica), Eric Devries (vocals, gitaar, lapsteel-gitaar), Gerald van Beuningen (bas), Sjoerd van Bommel (vocals, drums, percussie) en als gast Rob Geboers op keyboards en accordeon.
Als laatste ‘cover’ zou ik bijna het door Eric Devries prachtig gezongen Snow vergeten te vermelden.
Hier laat het gezelschap het echter niet bij want de cd bevat met For Saviour’s Sake (Baartmans), Xmas in Oklahoma (Carter) en Xmas Eve in Amsterdam (Devries) ook 3 sterke eigen werken die prima bij het geheel aansluiten.

Als je de Mariah Careys en George Michaels zat bent en eens iets anders met de Kerst wilt horen – zonder dat je van de Kerst dis wordt verbannen - is deze cd het gedroomde alternatief!

Carter 625