• 001
  • 002
  • 004
  • 005
  • 006
  • 007
  • 003
  • 008

9e Midsummer Bluesnight kent alleen maar hoogtepunten!

004MidsummerDSC07703xkop

In het pittoreske Limburgse Mechelen vond op 24 juni de 9e editie van de Midsummer Bluesnight plaats en voor de derde keer was speciaal bieren café ‘In De Kroeën’ dé ontmoetingsplaats voor de bluesliefhebber. De Midsummer Bluesnight is typisch zo’n evenement waar je bij toeval tegen aanloopt, maar door zijn gezelligheid zo’n aantrekkingskracht heeft, dat je het volgende jaar wéér van de partij wilt zijn. Daarvoor laat je op deze avond bijvoorbeeld gerenommeerde bands als Doghouse Sam en The Veldman Brothers, die op plasafstand (met de wind mee) in de buurt spelen, voor lopen. Yep, er wordt wat af gebluest in het zuiden!


Misschien hebben de namen op het affiche nog niet de reputatie als bovengenoemde bands, maar het beloofde wel een top avond te worden! Afgaande op de wijze woorden van de Amerikaanse singer/songwriter Peter Cage, die stelde dat alle goede muzikanten Big, Little, Fat, Tiny of Blind voor hun naam hebben staan, zitten we vanavond met Big Ritch en Big Bo dus wel goed. Voeg daar ook nog eens The Dynamite Blues Band als headliner aan toe, dan kan er weinig fout gaan.
Zodra je Mechelen binnenrijd wordt je meteen geconfronteerd met volle terrassen en dat is bij ‘In De Kroeën’ geen uitzondering. 003MidsummerDSC07643klAls Third House On The Left aan hun eerste set begint, maakt het publiek nog geen aanstalten om het koele terras te verlaten. Blijkbaar voelt men nog steeds de hitte in het lijf van de on-Nederlandse temperaturen die men de afgelopen dagen te verwerken kreeg. Ach, de blues/roots muziek van dit duo zoekt zich door de open deur een weg naar buiten en er zullen later op de avond nog 2 sets volgen.
Zanger-mondharmonicaspeler Guido Brassé en zanger-gitarist Robbert Duijf maken als Third House On The Left in vrij korte tijd naam in het Limburgse blues circuit met hun traditionele rootsmuziek. Voor deze avond zijn zij slechts aangetrokken om de sfeer vast te houden tijdens de ombouwpauzes. En doen dat met speels gemak. In hun 3 sets, die uit eigen werken bestaan, hoor ik o.a. Ticket For The Love Train, My Only Friend, Love To See You Cry, O’Life en They All Lie voorbij komen, afkomstig van hun goed ontvangen cd ‘Love To See You Cry’. De 2e en 3e set kunnen gelukkig wel op veel belangstelling rekenen en hiermee passen zij perfect in het plaatje dat de organisatie voor ogen hield.
001MidsummerDSC05267klDe Midsummer Bluesnight past al enkele jaren een vast concept toe, waarbij de eerste band meestal van het rustige soort is. De harde werkers in het publiek moeten tenslotte ook even aan het weekend kunnen wennen. Met Big Ritch & The Blacksmith Company ligt dat anders, want zij vliegen er meteen in met Neighbors (Howlin’ Wolf) en zullen zelden gas terug nemen. Boogie, jump en swing zijn de hoofd ingrediënten van een show waar de vonken vanaf spatten, om maar eens een blacksmith term te gebruiken. Voor mij is het de eerste kennismaking met de band uit Someren die uit Richard ‘Big Ritch’ van Elzen – vocalen en bluesharp, gitarist Guus Hendriks, drummer Johan van Lanen, bassist Paul Kolenberg en toetsenist Joost Janssen bestaat. The Blacksmith Company legt klassiekers als Moanin’ For My Baby (Howlin’Wolf), Tried To Call You (Lynwood Slim) en It’s Allright Now (James Harman) op het aambeeld en klopt deze op vakkundige wijze in een nieuw model. Ook eigen werken als That’s Right, Bad Lovin’ en Fingerking staan deze avond op de setlist en worden goed ontvangen. De band straalt veel speelplezier uit waarbij vooral opvalt hoe de blootvoetige en op Dennis Weening gelijkende bassist – zelf vind hij dat het juist anders om is – in zijn spel opgaat. De eigen werken maken indruk en zullen t.z.t. op een EP of LP verschijnen, daar is men er op dit moment nog niet helemaal over uit. Gezien de enthousiaste reacties van het publiek zou dit wel eens een zeer goed album(pje) kunnen worden!
Met Pretty Baby van The Fabulous Thunderbirds wordt hun indrukwekkende set afgesloten en verlaten zij bezweet, maar voldaan het podium.

005MidsummerDSC07728aklNa weer genoten te hebben van Third House On The Left is het tijd voor de one man band van Bo Brokken, beter bekend onder de naam Big Bo en winnaar van de Dutch Blues Challenge in 2015.
Met hem krijg je een portie ‘blues pure to the bone’ voorgeschoteld. Al bij het eerste nummer, Grunning In Your Face bewijst hij dat een voetdrum, 2 sticks en een indringende stem genoeg kunnen zijn om de aandacht vast te houden. Bo weet aan iedere volgende song een eigen draai te geven en wisselt regelmatig van gitaar, waaronder een cigarbox en een resonator. Op Stranger Blues wordt er ook een harmonica bijgesleept en is de band compleet. Op zijn setlist prijken songs als Country Blues, Loretta, Terraplane Blues en Traveling Riverside Blues. De laatste is afkomstig van zijn gelijknamige cd “Traveling Riverside”.
Het zijn stuk voor stuk authentieke juweeltjes die het hart van de ware bluesliefhebber sneller laten kloppen en door Bo op een aangename manier en van anekdotes voorzien aan elkaar worden gepraat. Eén van de hoogtepunten is een vertolking van Leadbelly’s Pick A Bale Of Cotton, waarin hij het tempo naar race snelheid opvoert. Afgesloten wordt met Born With The Blues, maar zonder toegift komt hij niet weg. Dat wordt How Many Years, waarbij organisator Robin Smeets ook een stukje op zijn harmonica mee blaast.
De 2e verrassing van deze avond is een feit (voor mij althans) en dat ook Bo ‘Big’ voor zijn naam heeft staan is volkomen gerechtvaardigd.

002MidsummerDSC05455klWat geen verrassing meer genoemd kan worden is het optreden van The Dynamite Blues Band, of toch wel? De band die ooit furore maakte als Big Blind ben ik na hun optreden op de Southern Bluesnight uit het oog verloren en ben dus wel benieuwd hoe zij zich ontwikkeld hebben. Ondanks dat zij inmiddels een volwassen band zijn, werden ze in de aankondiging afgeschilderd als ‘jonge honden’, hetgeen zanger/mondharmonicaspeler Wesley van Werkhoven een opmerking ontlokte van: ,,Man ik loop al tegen de 40!” Hilariteit in de zaal en bij de band. Het zal niet bij één opmerking blijven en met name vervangende drummer Jan Aandewiel moet het enkele keren ontgelden als ook gitarist J.J. van Duijn en bassist Renzo van Leeuwen een duit in het zakje doen. Het is tekenend voor de ontspannen sfeer en het plezier dat de bandleden onder elkaar hebben.
Het vuurwerk begint met Even If You Want To, een stevige bluesrocker waarmee meteen de toon gezet wordt, althans daar rekende men op. Het gezelschap heeft inmiddels 2 cd’s uitgebracht en van hun laatste cd “Kill Me With Your Love” worden deze avond 6 tracks gespeeld en dan kom je bij Dirty Minded toch ook bij een speels jazzy nummer uit. Op Trash And Rumours tovert J.J. surfklanken uit zijn gitaar, dat klinkt lekker, maar het toont ook dat ze de periode van Big Blind definitief vaarwel gezegd hebben. Misschien iets minder ruig als gehoopt straalt toch de energie van het podium af en wordt er af en toe met een slow blues iets gas terug genomen. Als Wesley tijdens Full Time Lover het podium verlaat om buiten het nicotinegehalte in zijn longen op peil te houden wordt het publiek door J.J. op een extra lange wereld solo getrakteerd. Naast de 6 nummers van “Kill Me With Your Love” komen ook Rebound en Boom Boom Boom van hun eerste cd “Shake Down & Boogie”voorbij. Afgesloten wordt er met She’s Dynamite, waarin o.a. een gedeelte van Tequilla te herkennen is.
The Dynamite Blues Band toonde zich vanavond een waardige afsluiter die met hun gevarieerde set veel nieuwe fans maakte. Verbaasd als zij waren over de gemoedelijke sfeer en ontvangst, is de kans groot dat ze nu misschien wel vaker in het zuiden zullen opduiken, of is de wens groter als de realiteit?
Ondanks een iets minder aantal bezoekers als vorig jaar was deze 9e editie van de Midsummer Bluesnight meer dan geslaagd: tevreden publiek, tevreden bands en een tevreden organisatie! Volgend jaar hoopt men van de 10e aflevering iets speciaals te maken. Dit jubileum zal waarschijnlijk weer in het laatste weekend van Juni plaats vinden.
Houdt daarom www.midsummerbluesnight.nl in de gaten voor de definitieve datum!

Meer foto's zijn geplaatst in de categorie Reportages/Pics

For more pics click on Reportages/Pics in the menu