• 001
  • 002
  • 004
  • 005
  • 006
  • 007
  • 003
  • 008

Troy Redfern en The Sharpees @ De Reünie Geleen

Troy kop

Onbekend maakt onbemind weerhoudt de muziekliefhebber vaak om naar een concert te gaan van een band waar ze nog nooit van gehoord hebben.
De namen Troy Redfern en The Sharpees had ik wel eens horen noemen maar gezien en gehoord had ik hen nog nooit. Onbekend wil zeker niet zeggen dat deze bands minder dan anderen zijn. Integendeel!!!
Beiden wisten mij – en anderen – op zaterdagavond 27 Mei te verrassen met een uitstekende show bij hun enige concert in Nederland. Plaats van handeling was Café/zaal De Reünie te Geleen, dat hard op weg is om een van de populairste podia in het zuiden te worden. Naast top bands biedt De Reünie ook een podium aan bands en artiesten die vlak voor hun doorbraak staan.

001TroyDe Troy Redfern Band is zo’n band. De Engelse gitarist/zanger heeft er met drummer Alex Bridge en bassist Stjohn Milinczuk een autorit van 6 uur opzitten en er staat hen een zelfde rit in de nacht te wachten.
Jammer voor hen dat de eerste tropische dag (32 graden) er veel mensen van weerhield om hen te bezoeken. Dat is dan weer sneu voor de bluesrockliefhebber, want het trio knalt meteen uit de startblokken met uptempo nummers als Outta Time, The Brave, Other Side en Shake’em, gevolgd door het funky Black Cat Bone. Dit nummer van Albert Collins is één van de weinige covers die op de setlist staan, maar Troy pakt het nummer op zijn eigen wijze aan, zodat er niet veel van het origineel overblijft. 005TroyTroy is een zeer talentvolle gitarist en heeft een zwak voor het slide spel, hetgeen op vrijwel iedere song te horen is. Na de slowblues Double Trouble gaat het weer gruizig verder met Love and War, Back Door Hoodoo en Poor Black Matti. Time’s Gonna Wash You Away is een boogie met vlijmscherp slide spel afkomstig van zijn derde album “Dirt Blues Ritual” Het trio beëindigd hun zinderende set met Mad Man Blues waar een passage van Boom Boom Boom in voor komt. Het was met de Troy Redfern Band een uur lang smullen geblazen voor de liefhebbers van gruizige, rauwe blues!

003TroyThe Sharpees staan voor Maximum Rhythm & Blues, althans, dat staat op het affiche vermeld. Daarbij wordt (gelukkig) niet de R&B bedoelt zoals nu modern is maar Rhythm & Blues in de traditie van The Stones, Dr Feelgood, Free enz. De band van Bill Mead (gitaar/zang) speelt dit al hun hele leven lang met wisselend succes. De samenstelling van de band wijkt af van de foto op het affiche en daardoor kan het gebeuren dat je deze avond oog in oog staat met een bijna legende als Billyboy Miskimmin. De ex mondharmonica speler van de Yardbirds speelde mee op platen van en deelde het podium met o.a. BB King, Eric Clapton, Jeff Beck en Jimmy Page! Verder bestaat The Sharpees deze avond uit Spencer Blackledge op drums en Derek White op bas, ook al veteranen die hun sporen in de Britse musicscene dik verdiend hebben. Ik krijg zelfs de indruk dat de band voor het eerst in deze samenstelling speelt gezien de setlist die vol staat met aantekeningen en akkoorden schema’s.
002TroyJe merkt hier verder niks van en dat is tekenend voor zulke ervaren muzikanten die de indruk wekken dat het hun totaal geen moeite kost om de mooiste muziek te maken. Vanavond wordt het publiek getrakteerd op enkele niet te versmaden covers als On The Road Again en Ridin’On The L & N, die herkenbaar als ze zijn meegezongen worden en voor de stemming zorgen. Toch maken de eigen werken als Continental Op, Stilletto Heels, The Clock, Johny D en Mississippi Thrill veel indruk. Geheel in de stijl die zij spelen hebben deze songs iets herkenbaars en zouden in de glorie jaren van de R&B hit potenties hebben gehad.
Daarbij kom ik toch weer terug op ‘onbekend maakt onbemind’, want zouden deze songs door bovengenoemde bands zijn vertolkt, dan.........................
In ieder geval werd door beide bands bewezen dat je niet alleen op grote bands aangewezen hoeft te zijn om een fantastische avond te beleven!
Maar dat wist de echte muziekliefhebber al langer!

Meer foto’s van deze zeer geslaagde avond zijn geplaatst in de categorie Reportages/Pics.
For more pics click on Reportages/Pics in the menu!